Laat je geld renderen met rentes vanaf 4% per jaar.
Wij geven veel presentaties in het land om uit te leggen wat crowdfunding is. Crowdfunding is een verzamelnaam en het lijkt wel een modewoord te zijn geworden. Iedereen noemt het een prachtig alternatief voor een (bancaire) financiering, minister Henk Kamp, de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken Chris Buijink, oud bankier Herman Wijffels, etc. Maar wat het nu precies is moeten wij vaak uitleggen, zelfs aan de accountmanagers van banken.
Het belangrijkste kenmerk van crowdsourcing, crowdsurfing, crowdfunding, crowdfinancing, crowdsuing is de crowd. U en ik. Iedereen ter wereld. Het internet heeft de hele wereld met elkaar verbonden. Informatie is transparant geworden. Het meest sprekende voorbeeld vind ik Wikipedia. De vrije encyclopedie waar een ieder toegang toe heeft en waar de crowd, overal ter wereld, door continu aanpassingen te doen, de waarheid bepaalt. En zelfs als dan iemand, bijvoorbeeld van het Koninklijk huis, iets wijzigt om slechte publiciteit te voorkomen, dan weten wij dat ook.
Het nieuws bereikt ons tegenwoordig als eerste via twitter. Ook hier geldt het gezegde: “Foto’s zeggen meer dan 1.000 woorden.” Zelfs nu.nl vraagt tegenwoordig aan de crowd om foto’s in te sturen van gebeurtenissen om zo de lezers te informeren. In de “oude wereld”, die van voor de social media, waren we vooral afhankelijk van dagbladen. Informatie was moeilijk te controleren dus we gingen af op de reputatie van de krant en de betreffende journalist. De opkomst van regionale nieuws “accounts” op twitter is enorm. Ik betrap mij erop dat als ik thuis een sirene hoor, ik twitter even raadpleeg om te kijken wat er aan de hand is.
Terug naar het woord crowd. En dan specifiek crowdfunding. Volgens Wikipedia is het: “Een alternatieve wijze om een project te financieren. Om een project te financieren gaan ondernemers in de meeste gevallen naar de bank om een kredietaanvraag te doen en zo startkapitaal te verkrijgen. Crowdfunding verloopt echter zonder financiële intermediairs, maar zorgt voor direct contact tussen investeerders en ondernemers.”
Crowdfunding focust dus specifiek op startkapitaal en dat klopt ook wel. Het meeste bekende voorbeeld daarvan is Kickstarter. In Nederland is het financieren van bestaande bedrijven voor bijvoorbeeld werkkapitaal of groeikapitaal door de crowd verreweg het grootst. Slecht een handjevol Nederlandse platforms houdt zich hier concreet mee bezig. De term crowdfinancing is hier beter op zijn plaats.